Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




News about network services

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
more

News archives


GIS aplikace mohou pro zobrazení území České republiky využít nové EPSG kódy

20.12.2010

.
GIS aplikace mohou pro zobrazení území České republiky využít nové EPSG kódy
Mezinárodní organizace The International Association of Oil & Gas producers (OGP), která spravuje databázi EPSG kódů, schválila žádost Zeměměřického úřadu o přidělení nových EPSG kódů určených pro zobrazení území ČR v aplikacích GIS.

Nově byly zaregistrovány kódy:
- EPSG 5221 S-JTSK (Ferro) / Krovak East North,
- EPSG 5224 S-JTSK/05 (Ferro) / Modified Krovak,
- EPSG 5225 S-JTSK/05 (Ferro) / Modified Krovak East North

Kód EPSG 5221 je zaveden pro souřadnicový systém S-JTSK definovaný v rovině Křovákova zobrazení a interpretovaný v GIS systémech modifikací East-North, kdy osa X směřuje od počátku zobrazení kladně na východ, osa Y pak kladně na sever. Nový kód EPSG 5221 byl odvozen ze stávajícího EPSG kódu 2065 S-JTSK (Ferro) / Krovak, který zachovává orientaci os danou definicí Křovákova zobrazení, kdy osa X směřuje od počátku zobrazení kladně na jih, osa Y pak kladně na západ. Umístění počátku souřadnic Y,X je v případě EPSG 5221 stejně tak jako v případě EPSG 2065 vztaženo k nultému poledníku Ferro, dle definice Křovákova zobrazení. East north interpretace S-JTSK již byla v minulosti aplikována v mnoha GIS aplikacích včetně Geoportálu ČÚZK, avšak z důvodu neexistence EPSG kódu byly pro toto zobrazení dosud užívány pouze kódy zavedené firmou ESRI - kód 102066 S-JTSK_Ferro_Krovak_East_North (počátek souřadnic vztažen k nultému poledníku Ferro – nyní s ekvivalentem v podobě EPSG kódu 5221) resp. kód 102067 S-JTSK_Krovak_East_North (počátek souřadnic vztažen k nultému poledníku Grenwich – nyní s ekvivalentem v podobě EPSG kódu 5514).

Kód EPSG 5224 je určen pro souřadnicový systém S-JTSK/05 definovaný pomocí tzv. Modifikovaného Křovákova zobrazení, kód EPSG 5225 pak pro jeho East-North interpretaci. Souřadnicový systém S-JTSK/05 umožňuje na rozdíl od stávajícího S-JTSK exaktní transformaci z Evropského terestrického referenčního systému 1989 (ETRS89) resp. exaktní transformaci opačným směrem, tj. z S-JTSK/05 do systému ETRS89. Vzhledem ke stávajícímu S-JTSK má systém S-JTSK/05 záměrně posunuty hodnoty souřadnic Y,X o konstantu 5000km, aby nedocházelo k záměně mezi oběma systémy. V různých lokalitách ČR se dále hodnoty rovinných souřadnic Y,X obou systémů liší v řádu milimetrů až decimetrů. Systém S-JTSK/05 má statut pracovního systému užívaného při převodu mezi systémy ETRS89 a S-JTSK a na rozdíl od S-JTSK, není systém S-JTSK/05 stanoven v ČR jako závazný.
.
.