Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



Novinky o INSPIRE

Archiv aktualit


Nové služby pro poskytování dat Databáze bodových polí

04.02.2021

.
Nové služby pro poskytování dat Databáze bodových polí
Byla zveřejněna nová stahovací služba WFS Bodová pole z technologie ArcGIS Server, která je publikována dle standardu OGC WFS 2.0.0. Služba umožňuje bez nutnosti registrace opakované stahování prvků bodových polí v různých formátech. Služba má technické omezení počtu prvků, které lze stáhnout na jeden dotaz (10 000 prvků).
Součástí poskytnutých dat je vždy i URL odkaz na geodetické údaje o bodu - tj. webový formulář, který lze vytisknout ve formátu A4, s dalšími informacemi o bodu, včetně místopisu.

V otevřeném formátu pro reprezentaci geometrických objektů geoJSON je navíc možné stahovat (pomocí funkce Query) data bodových polí i prostřednictvím nové mapové služby ESRI ArcGIS Server. Služba má technické omezení počtu prvků, které lze stáhnout na jeden dotaz (2 000 prvků).
Tato služba poskytuje, kromě WFS rozhraní pro výše uvedenou stahovací službu, i WMS rozhraní pro poskytování nové prohlížecí služby dle standardu OGC WMS Bodová pole. Služba je dostupná např. v mapové kompozici Bodová pole v aplikaci Geoprohlížeč.
UPOZORNĚNÍ:
Původní WMS služba https://geoportal.cuzk.cz/WMS_BODPOLE/WMService.aspx?service=WMS&request=getCapabilities a rovněž WFS služba pro stahování dat s nutností registrace https://geoportal.cuzk.cz/wfs_bodpole/wfservice.aspx?service=wfs&request=getcapabilities již nebudou od 1. března 2021 podporovány.
.
.